Για χειροποίητα γλυκά

Σε αυτό το post θα πούμε κάποια βασικά πράγματα για χειροποίητα vegan γλυκά.

#1 Βασικά υλικά

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά υλικά που πρέπει να έχει κάποιος σπίτι του για να μπορέσει να φτιάξει ακόμη και τα πιο απλά vegan γλυκά , μέχρι και τα πιο συνθετα

  1. Μπανάνα
  2. Χουρμάδες
  3. Ξηροί καρποί. Ως επι το πλείστον, χρησιμοποιούμε ένα απο τα παρακάτω είδη:
    1. αμύγδαλα,
    2. καρύδια,
    3. φουντούκια,
    4. κάσιους
  4. Φυτικό γάλα. Προτίμηση με την παρακάτω σειρά:
    1. αμυγδάλου
    2. καρύδας
    3. σόγιας
    4. ρυζιού
  5. Οποιοδήποτε  γλυκαντικό (προαιρετικά) με την παρακάτω σειρά προτίμησης:
    1. Σιρόπι Αγαύης
    2. Σιρόπι Σφένδαμου
    3. Ζάχαρη καρύδας
    4. χαρουπόμελο
    5. πετιμέζι
    6. Μελάσα
    7. Ασπρη ζάχαρη
  6. Εκχύλισμα βανίλιας

#2 Basic Συνταγές

Τα περισσότερα vegan γλυκά στα οποία δεν θα υπάρξει ποτέ αποτυχία, είναι ωμοφαγικά. Δηλαδή δεν χρειάζονται ψήσιμο. Και πιστέψτε με αυτό είναι καταπληκτικό. Στην πράξη θα καταλάβετε γιατί.

Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από συνταγές δοκιμασμένες, θρεπτικές (οι περισσότερες από αυτές), vegan και υγιεινές:

Α. Βραχάκια

[Εικόνα από εδώ]

Η πιο απλή συνταγή για να φτιάξεις γρήγορα ένα γλυκό για να κεράσεις ένα επισκέπτη που έρχεται  στο σπίτι σου αλλά δεν έχεις προλάβει να φτιάξεις κάτι πιο εξεζητημένο είναι τα κλασσική αλλά μη εξαιρετέα στοκολατάκια βραχάκια:

Λιώνουμε σοκολάτα κουβερούρα σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει προσθέτουμε αμύγδαλο αλλά και ότι αλλο έχουμε στο ψυγείο μας και ταιριάζει, όπως κρανμπερις, σταδίδες κτλ. Αφού ανακατέψουμε καλά, στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο δίσκο/πιάτο/ταψί (ανάλογα την ποσότητα) και με ένα κουτάλι της σούπας, πάιρνουμε μίγμα και τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα σε ότι σχήμα βγει.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να κρυώσει καλά το μίγμα και να στερεοποιηθεί το σοκολατάκι. Έπειτα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για το κέρασμα. (Έγώ έχω πάρει έτοιμα κομμάτια αλουμινόχαρτου με χρώμα και όλοι νομίζουν πως τα έχω αγοράσει απο ζαχαροπλαστείο).

Προσοχή:
Αν τα αμύγδαλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που πρόσθεσα στην σοκολάτα, είναι λιγότερη ποσότητα από οτι θα έπρεπε, τότε το μίγμα μας θα απλώσει λίγο και το σχήμα του σοκολατακίου που θα προκύψει δεν θα ειναι τόσο ωραίο. Δεν βαριέσαι όμως? Παραμένει ένα γλυκό που τα σπάει και δεν αρνέιται κανεις να το φάει.
* Tip:
Τώρα αν θες να το κάνεις να πλησιάσει την σοκολάτα γάλακτος, μπορείς να του προσθέσεις φυτικό γάλα. Σε επόμενο post θα μαζέψω τέτοιες συνταγές με παραλλαγές για να έχετε ένα μπούσουλα.

Β. Τρουφάκια

Εδώ θα βρειτε μια αγαπημένη συνταγή για vegan και θρεπτικότατα τρουφάκια. Χωρίς ζάχαρη αλλά πολύ γλυκά και νόστιμα. Το μίγμα αυτό το χρησιμοποιώ και για βάση σε τούρτες.  Πίστεψτε με, αίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε. Ακόμη και παμφάγοι φίλοι έχουν λατρέψει αυτή τη cruelty free συνταγή.

Όμως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές ακόμη συνταγές. Στο post με τα blogs που ακολουθώ γιατί με βγάζουν ασπροπρόσωπη πάντα οι συνταγές τους, θα βρείτε πολλές ακόμη συνταγές για τρουφάκια.

Γ. Κρέμα ή Μους σοκολάτας

Η πιο απλή συνταγή, γρήγορη και εύκολη, είναι η κρέμα με ανθος αραβοσίτου Γιώτης. Ρίχνουμε ένα φακελάκι στην κατσαρόλα (βανίλια ή κακάο – προτιμώ τη δεύτερη), μαζί με την ποσότητα φυτικού γάλακτος που απαιτεί η ποσότητα της σκόνης.

Προτιμώ το γάλα καρύδας ή αμυγδάλου γι’αυτην την κρέμα, επειδή ειναι πιο γλυκά, οπότε και δεν χρειάζεται να προσθέσω ζάχαρη. Όμως αν χρειαστεί, τότε προτιμώ ζάχαρη καρύδας. Με χαμηλή φωτιά και συχνό ανακάτεμα, έχω μια ένα τέλειο και ελαφρύ επιδόρπιο. Συνηθίζω να προσθέτω τρίμματα ξηρών καρπών για να αποκτήσει ενδιαφέρον το επιδόρπιο :).

Δ. Τσίζκεικ

Αυτή τη συνταγή δοκίμασα πρόσφατα, μετά από παρότρυνση φίλης στην ομάδας των Vegan Parents που ακολουθώ στο facebook και όπως λέει και η Τατιάνα που την πρότεινε, “είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αποτύχεις. “. Είναι καταπληκτικό γλυκό και δεν θα μετανιώσεις που μπήκες στην διαδικασία να το φτιάξεις. Όμως πιθανόν να βρεις μπελά, γιατί θα θέλεις να το φτιάχνεις ξανά και ξανά!

Ε. Τσίζκεικ σοκολάτας

Αυτή η συνταγή για Ωμοφαγικό σοκολατένιο τσιζκέικ, είνι αυτή η συνταγή που σίγουρα θα λατρέψεις. Γεμίζει το στόμα με κάθε μπουκιά! Είναι ένα γλυκό που θα εντυπωσίασει τους γευστικούς κάλυκες όποιου το δοκιμάσει.

Περιμένω τα σχόλια σας για οποιαδήποτε προσπάθεια από τις παραπάνω 5. Καλή επιτυχία!

Κεντρική Φωτογραφία από: mynewroots.org

2 thoughts on “Γλυκά (Part 2): Χειροποίητα γλυκά

    1. Ευτυχία σ’ευχαριστώ πολύ! Τι να πω για εσένα! Συνέχισε να μας εμπνέεις με τις συνταγές σου 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: