Για τα ζώα

Η εναντίωση στην εκμετάλλευση των ζώων, δεν ειναι μόνο ένας καλός λόγος για να γίνεις, vegan αλλά και ο βασικότερος για να παραμείνεις vegan.

Είναι πράγματι τα ζώα αντικείμενα και εμπορεύματα, όπως μας έμαθαν οι γονείς μας και η τηλεόραση; Όχι! Τα ζώα δεν είναι προϊόντα. Δεν είναι υλικά. Δεν είναι οικονομικές μονάδες. Πρέπει να τα αναγνωρίσουμε πλέον ως συγκάτοικούς μας σε αυτόν τον πλανήτη, ως πλάσματα που βρέθηκαν σε αυτή τη Γη, όπως κι εμείς, και γεννιούνται με το πρώτο και πιο βασικό δικαίωμα: Την ελευθερία.

Για την υγεία σου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη vegan διατροφή για τα οφέλη που αυτή έχει στην υγεία: η αυξημένη ενέργεια και το καθαρό δέρμα είναι μερικές μόνο λίγα από τα ευεργετικά αποτελέσματα της χορτοφαγίες.

Η αιώνια νεότητα μπορεί να είναι λίγο αισιόδοξη σκέψη, αλλά υπάρχουν σίγουρα πολλά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για τη ζωή των vegan σε σύγκριση με τη μέση δυτική διατροφή.

Οι καλά σχεδιασμένες plant-based διατροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλες βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Οι φυτικές πηγές αυτών των θρεπτικών ουσιών τείνουν να είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γεμάτες με αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση ορισμένων από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Για το περιβάλλον

Από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων μέχρι την ποδηλασία για τη δουλειά, όλοι γνωρίζουμε τρόπους για να ζήσουμε μια πιο zero waste ζωή. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που ένα άτομο μπορεί να κάνει για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα  είναι να αποφύγει όλα τα ζωικά προϊόντα.

Γιατί το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τόσο άσχημα για το περιβάλλον;

Η παραγωγή κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον – από τις καλλιέργειες και το νερό που απαιτείται για τη διατροφή των ζώων μέχρι τις μεταφορές και άλλες διαδικασίες που εμπλέκονται από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο μας.

Η τεράστια ποσότητα ζωοτροφών που απαιτείται για την παραγωγή κρέατος συμβάλλει σημαντικά στην αποδάσωση, στην απώλεια οικοτόπων και στην εξαφάνιση ειδών. Μόνο στη Βραζιλία, το ισοδύναμο των 5,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια σπόρων σόγιας για ζώα στην Ευρώπη. Η γη αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη του υποσιτισμού του κόσμου οδηγώντας τους φτωχούς πληθυσμούς να καλλιεργήσουν καλλιέργειες για ζωοτροφές, αντί να φτιάξουν τρόφιμα για τον εαυτό τους.

Από την άλλη πλευρά, απαιτούνται σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες καλλιεργειών και νερού για τη διατήρηση μιας vegan διατροφής, καθιστώντας τη μετάβαση στην αυστηρή χορτοφαγία έναν από τους ευκολότερους, πιο ευχάριστους και αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των επιπτώσεών μας στο περιβάλλον.

Για τους ανθρώπους

Ακριβώς όπως ο βιγκανισμός είναι η αειφόρος επιλογή όταν πρόκειται για τη φροντίδα του πλανήτη μας, η διαβίωση με βάση τα φυτά είναι επίσης ένας πιο βιώσιμος τρόπος διατροφής της ανθρώπινης οικογένειας.

Μια φυτική διατροφή απαιτεί μόνο το ένα τρίτο της γης που απαιτείται για να στηρίξει μια διατροφή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Με το αυξανόμενο πρόβλημα υποσιτισμού αλλά και το πρόβλημα έλειψης νερού (λειψυδρία) εξαιτίας μιας πληθώρας περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερος χρόνος για να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Η αποφυγή των ζωικών προϊόντων δεν είναι απλώς ένας από τους απλούστερους τρόπους με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης φαγητού και άλλων πόρων, είναι ο απλούστερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τα αναποτελεσματικά συστήματα διατροφής που επηρεάζουν δυσανάλογα τους φτωχότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πηγές

[1] Vegan Society: Why go vegan?
https://www.vegansociety.com/go-vegan/why-go-vegan

2 thoughts on “4 σημαντικοί λόγοι για να γίνεις αυστηρά χορτοφάγος (vegan)

 1. Αγαπητέ Author,

  μου άρεσε πάρα πολύ το 1ο άρθρο σας, Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει γίνει σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα. Ανυπομονώ για το 2ο, το οποίο σίγουρα θα δημιουργήσει χείμαρρο συναισθημάτων και προβληματισμών στους αναγνώστες σας.

  1. Μπορείτε να προχωρήσετε στη μελέτη του 2ου άρθρου μας:
   https://wordpresschallenge.tk/goVegan/2018/02/13/great-vegeterians/
   Σας εύχομααρς να πάρετε την απαιτούμενη έμπνευση που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στην χορτοφαγία αν δεν το έχδετε κάνει ήδη, αγαπητέ αναγνώστη!

   Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: