Ένας εξίσου σημαντικούς λόγους να μεταβεί κάποιος σε φυτική διατροφή είναι το περιβάλλον. Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο, η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη αιτία καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Και ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κάτι γι ‘αυτό, σήμερα, λαμβάνοντας αυτό που τρώμε τόσο σοβαρά όσο σοβαρά λαμβάνουμε την κλιματική αλλαγή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας αφήσουμε τα δεδομένα και τους αριθμούς να μιλήσουν απο μόνοι τους:


Image Credit: ClimateVegan.org

– Εκτιμάται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ότι η συμβολή  της κτηνοτροφίας στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου υπερβαίνει εκείνη των μεταφορών.

Οι εκπομπές από την παραγωγή βοδινού και αρνιού είναι 250 φορές υψηλότερες από των οσπρίων, ανά γραμμάριο πρωτεΐνης, ενώ από το χοιρινό και τα πουλερικά είναι 40 φορές υψηλότερες από αυτές των οσπρίων

– Μια μεγάλη ποσότητα μεθανίου και οξειδίου του αζώτου, αέρια που είναι περισσότερο από 20-250 φορές ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο θερμοκηπίου, παράγονται μέσω των δραστηριοτήτων της κτηνοτροφίας.

Η επίδραση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μοιάζει με ένα μεγάλο και άλυτο πρόβλημα.

Πώς εμείς μπορούμε να συμμετέχουμε στην αλλαγή επηρεάζοντας με τις αποφάσεις μας το κακό που προκαλεί η ανθρωπότητα στον πλανήτη;

Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα όταν οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις μπορούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης;

Η απάντηση βρίσκεται είναι ξεκάθαρη και είναι επιλογή μας: αλλάζοντας την διατροφή μας.

 Αέρια του θερμοκηπίου

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, μέχρι το 2050 μπορεί να αποφευχθεί η προβλεπόμενη αύξηση κατά 80%, των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από την παραγωγή τροφίμων, εάν η παγκόσμια διατροφή είναι μείξη της μεσογειακής, πεσεταριανής και χορτοφαγικής δίαιτας.

Ωστόσο, μια παγκόσμια χορτοφαγική δίαιτα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, θα ήταν η πιο αποτελεσματική από όλες τις διατροφές για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και μείωση της ζήτησης γεωργικών γαιών και εκκαθάριση γης.

Συνεπώς, η δίαιτα των vegan, εξαλείφοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, θα μείωνε τις εκπομπές ακόμη περισσότερο, όπως επιβεβαιώνεται από μια μετέπειτα μελέτη. Η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής είναι επομένως μια από τις πιο ισχυρές επιλογές που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να περιορίστεί η ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η εξάντλησης των φυσικών πόρων της Γης.

Υποσιτισμός και αποψίλωση δασών

Image Credit: Ales Krivec on Unsplash

Πέραν της σημαντικής συμβολής στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και των επιπέδων της θάλασσας, ας δούμε και τι προκαλεί η κατανάλωση κρέατος στον κόσμο:

Ενώ σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, το 35% των σπόρων παγκοσμίως τροφοδοτείται στην κτηνοτροφία.

Περίπου το 80% του συνόλου της αποψίλωσης του Αμαζόνιου οφείλεται στην εκτροφή βοοειδών. Εν τω μεταξύ, η κτηνοτροφία διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και στην παγκόσμια κρίση της βιοποικιλότητας, την οποία αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά από το τέλος της εποχής των παγετώνων.

Το πρόβλημα με το νερό

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του U.N. μέχρι το 2030, ο κόσμος θα έχει μόνο το 60% του νερού που χρειάζεται χωρίς αλλαγή στην παγκόσμια πολιτική.

Η κατάσταση αυτή προβλέπεται να επιδεινωθεί καθώς ο πληθυσμός μας αυξάνεται και η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού αυξάνεται με όλο και περισσότερους ανθρώπους να υιοθετούν διατροφικές συνήθειες με έντονη κατανάλωση κρέατος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή μας

Image Credit: Anna Pelzer on Unsplash

 

Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις φορές ποσότητα νερού για την διατροφή έναν παμφάγου σε σύγκριση με κάποιον που ακολουθέι φυτοφαγική διατροφή. Για παράδειγμα, για να παραχθεί 1 κιλό βοδινού κρέατος χρειάζονται 15.500 λίτρα νερού, ενω χρειάζονται 180 λίτρα για 1 κιλό ντομάτες και 250 λίτρα για 1 κιλό πατάτες.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γεωργία χρησιμοποιεί περίπου το 70% του προσβάσιμου γλυκού νερού του πλανήτη. Ενώ χρησιμοποιείται περίπου 20% για τη βιομηχανία και περίπου 10% για οικιακή χρήση.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η καλλιεργήσιμη γη πρέπει να αρδεύεται για να καταστεί γεωργικά βιώσιμη και να αυξήσει και να βελτιώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Όμως ένα μεγάλο μέρος αυτής της γης χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ζωοτροφών για ζώα και όχι για τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών που τροφοδοτούνται στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία βρίσκεται σε αναπτυσσόμενες χώρες, το νερό που χρειάζεται για τις καλλιέργειες αυτές περοέρχεται όχι μόνο από ευρωπαϊκά αποθέματα αλλά και από χώρες όπου το πόσιμο νερό είναι πολύ σπάνιο.

Η μετάβαση σε μια φυτοφαγική διατροφή θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση στης παγκόσμιας ανάγκης σε νερό.

Ρύπανση των υδάτων

Η γεωργία είναι επίσης ο Νο1 λόγος ρύπανσης του νερού. Η κοπριά από βοοειδή και άλλα ζώα ρυπαίνει τα υπόγεια ύδατα, τα ρέματα και τα ποτάμια.Ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των υδάτων.

Η κοπριά και ο πολτός περιέχουν υψηλά επίπεδα αζώτου και φωσφόρου. Αυτά περνούν στα υπόγεια ύδατα και τελικά μολύνουν τις λίμνες, σκοτώνουν τα ψάρια και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία άλλων ζώων. Η αμμωνία επίσης εκλύεται και μπορεί να προκαλέσει όξινη βροχή.

Η ζήτηση για ζωοτροφές αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για την εντατικοποίηση της καλλιέργειας.


Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω τελικά, τι μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε μια φυτική διατροφή;

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεπεραστούν οι συνήθειες και τα γούστα μας, να εξασκηθούμε σε νέους τρόπους και συνταγές για να μαγειρεύουμε, να σχεδιάζουμε την διατροφή στα ταξίδια μας και να επανεξετάσουμε τα μέρη των κοινωνικών συναναστροφών μας (εστιατόρια, ταβέρνες κ.τ.λ.).

Ωστόσο, όταν βλέπουμε αυτές τις αλλαγές υπό το πρίσμα της προσφοράς μας στην κλιματική αλλαγή αλλά και των πόρων της Γης, αυτές οι προκλήσεις ξαφνικά φαίνονται μικροσκοπικές!

Κι εδώ θα δανείστω τη γνωστή ρήση του Γκάντι:

Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο.

 

 

Πηγές :

[1] Vegan Society: How your diet could change the world
https://www.vegansociety.com/go-vegan/environment ]

[2] Your Daily Vegan: Can Veganism Save the planet?
[https://www.yourdailyvegan.com/environment/]

[3] CNN: Go vegan, save the planet
[https://edition.cnn.com/2017/04/08/opinions/go-vegan-save-the-planet-wang/index.html]

2 thoughts on “Πώς η διατροφή μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: