Στην ελληνική αγορά μπορεί πλέον κανείς να βρει μια ποικιλία από παραμύθια για μικρούς (και μεγάλους) φίλους με vegan νοήματα και ηθικά διδάγματα.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι vegan γονείς που μεγαλώνουν μικρά vegan-άκια, είναι το τι θα αντιμετωπίσουμε στο κάθε παραμύθι που έρχεται σαν δώρο απο φίλους ή συγγενείς για το μικρό βιγκανάκι μας. Πάνω από τις μισές φορές, όταν ξεφυλλίζω γρήγορα το δώρο-βιβλίο/παραμύθι πριν το δώσω στη μικρή μου να το επεξεργαστεί , εντοπίζω μια τουλάχιστον εικόνα με αντι-βίγκαν νόημα:

 • ζώα σε φάρμα
 • αυγά σε ένα καλάθι, που τα παίρνει κάποις άνθρωπος από την κοτούλα
 • κουνελάκια μέσα σε κλουβί
 • ένα γουρουνόπουλο/κοτόπουλο σε πιάτο πάνω σε ένα τραπέζι δείπνου
 • άλογα που τα ιππεύουν
 • ψάρια σε γυάλες
 • κ.α.

Όμως ευτυχώς υπάρχουν και πολλά άλλα παραμύθια στην αγορά που εστιάζουν σε άλλα θέματα. Μαζί με αυτά, στην ελληνική αγορά μπορεί πλέον κανείς να βρει μια ποικιλία από παραμύθια για μικρούς (και μεγάλους) φίλους με vegan νοήματα και ηθικά διδάγματα.

Αν και η κόρη μου είναι ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία, έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό να της φτιάχνω τη βιβλιοθήκη της, ώστε μεγαλώνοντας να μπορεί να διαβάσει αξιόλογα βιβλία που ίσως να έχουν εξαντληθεί.

Παρακατω θα βρείτε μια λίστα με αυτά που έχω ξεχωρίσει:

 1. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΖΩΑ
  Συγγραφέας: Ruby Roth
  ΕκδόσειςArigata
  Περίληψη: Το βιβλίο Να Γιατί Δεν Τρώμε Τα Ζώα χρησιμοποιεί πολύχρωμες ζωγραφιές και ζωηρά κείμενα για να εισαγάγει την ιδέα της χορτοφαγίας και του βιγκανισμού σε μικρούς αναγνώστες (μεταξύ έξι και δέκα ετών). Γραμμένο και εικονογραφημένο από την Ρούμπι Ροθ, απεικονίζει μια αξιολάτρευτη ομάδα ζώων, όπως γουρουνάκια, γαλοπούλες, αγελάδες, ορτύκια, χελώνες και δελφίνια. Τα πλάσματα αυτά εμφανίζονται στην φυσική τους κατάσταση –όταν σμίγουν, φωλιάζουν, ησυχάζουν ή σαγηνεύουν το ένα το άλλο με τα ένστικτα και τις ιδιομορφίες της οικογένειάς τους– αλλά και στις θλιβερές συνθήκες ζωής στις φάρμες εκτροφής.
 2. ΒΙΓΚΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ
  Συγγραφέας: Ruby Roth
  ΕκδόσειςArigata
  Περίληψη: Στο βιβλίο Βίγκαν Σημαίνει Αγάπη, η συγγραφέας και εικονογράφος Ρούμπι Ροθ παρουσιάζει στους νεαρούς αναγνώστες την διατροφή βίγκαν σαν τρόπο ζωής με συμπόνια και δράση. Διευρύνοντας την έκταση του πρώτου δημοφιλούς βιβλίου της Να Γιατί Δεν Τρώμε Τα Ζώα, η Ροθ απεικονίζει το πώς οι καθημερινές μας επιλογές επεκτείνονται από τοπικό σε παγκόσμιο επίπεδο, εκθέτοντας όσα μπορούν να κάνουν τα παιδιά σήμερα για να προστατέψουν τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
 3. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΑ
  Συγγραφέας: Stephanie Dreyer
  ΕκδόσειςArigata
  Περίληψη: Φαγητό ή φίλος; Μέσα απο διασκεδαστικές πληροφορίες για τα ζώα και γοητευτική εικονογράφηση, το «Δεν είναι κοτομπουκιά» μας αποκαλύπτει μία άλλη προοπτική για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ζώα και ξεγυμνώνει απλά την αλήθεια.

Τα παραπάνω 3 είναι βιβλία που απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίες > 5) που να μπορούν να κατανοήσουν τα νοήματα που περιγράφονται στο βιβλίο. Όμως είναι μια πολύ ωραία εισαγωγή στο βιγκανισμό και για μικρότερα παιδιά. Είναι τα πρώτα βιβλία στην ελληνική αγορά που μεταφέρουν ξεκάθαρα το μήνυμα του βιγκανισμού.

Πέρα από τα τρία παραπάνω βιβλία – παραμύθια, κυκλοφορούν και πολλά άλλα στην ελληνική αγορά που μεταφέρουν εμμέσως το μήνυμα του βιγκανισμού:

 1. Το γάλα της μαμάς
  Συγγραφέας: ΡΟΣΣ ΕΛΣΟΝ ΜΙΚΑΕΛ
  Εκδόσεις: Βόρεια Προάστια
  Περίληψη: Μπορείτε να απολαύσετε το γάλα της μαμάς ως μία τρυφερή ιστορία πριν τον ύπνο, ως ένα υπέροχο άλμπουμ με αξιολάτρευτα μωρά ζώων ή ως απλή εισαγωγή στον θηλασμό.
 2. ΦΛΩΡΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
  Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κλάδη
  Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
  Περίληψη: Πόσοι από εσάς γνωρίζετε πως οι πεταλούδες προτού γίνουν “ωραίες πεταλούδες” είναι κάμπιες; Και πως οι κάμπιες πρέπει να ταξιδέψουν σε έναν τόπο μαγικό για να μεταμορφωθούν; Η Φλώρα μας θέλει να γίνει πεταλούδα! Τι λέτε; Θα καταφέρει, άραγε, να φτάσει εκεί που “το όνειρό της θα ξυπνήσει”;
 3. Ο Πίκος και η Πίκα
  Συγγραφέας: Ιωάννου Γιώργος
  Εκδόσεις: Κέδρος
  Προτεινόμενες ηλικίες: 6-9 ετών
  Περίληψη: Τα δυο καρακαξάκια καθόλου δεν κακόπεσαν, όπως συνήθως γίνεται όταν ανθρώπινο χέρι τα παίρνει από τη φωλιά τους. Το ανθρώπινο χέρι ήταν αυτήν τη φορά πραγματικά στοργικό, αλλά βέβαια δεν μπορούμε να του δώσουμε συγχώρηση, όσο καλούς σκοπούς κι αν είχε. Τα καρακαξάκια έπρεπε να μείνουν στη φωλιά τους με τη μητέρα και τον πατέρα τους. Δεν ήταν σωστό αυτό που έγινε εκείνη την ημέρα, μα ό,τι και να πούμε εμείς τώρα είναι πολύ αργά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 4. Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε
  Συγγραφέας: Elizabeth Verdick
  Εκδόσεις: Μεταίχμιο
  Περίληψη: Ένα βιβλίο που προτρέπει τα παιδιά να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των ζώων, ώστε να τους φέρονται καλύτερα.
 5. Ψάχνοντας το Νέμο
  Εκδόσεις: Μεταίχμιο
  Περίληψη:Στα τροπικά νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος, ο Μάρλιν, ένα ψάρι κλόουν, ζούσε ήσυχα μαζί με τον μοναχογιό του, τον Νέμο. Επειδή ο Μάρλιν φοβόταν τον ωκεανό και τους απρόβλεπτους κινδύνους του, έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατέψει τον γιο του.
  Όμως, όπως όλα τα ψαράκια της ηλικίας του, ο μικρός Νέμο ονειρευόταν να εξερευνήσει το ανοιχτό πέλαγος…
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βιβλίο (αλλά και η ταινία) μεταφέρουν την αδικία και την εκμετάλλευση των ψαριών για την διατροφή μας αλλά και την ψυχαγωγία μας: ψάρια εγκλωβισμένα σε ενυδρεία, ψάρια που τα “κλέβουν” άνθρωποι από τις οικογένειές τους, ψάρια που μαζικά φυλακίζονται και σκοτώνονται έξω από το νέρο, με δίχτυα από πλοία.
 6. Οι μουσικοί του δάσους
  Συγγραφέας: Sirish Rao
  Εκδόσεις: Κόκκινο
  Περίληψη:Στην ιδική διασκευή του πολύ γνωστού αυτού παραμυθιού των Αδερφών Γκριμ, οι αφέντες τεσσάρων ζώων – ενός σκύλου υπναρά, μιας αγελάδας που δεν κατεβάζει πια γάλα, ενός γέρικου, κουρασμένου γαϊδαράκου κι ενός κόκορα που τα έχει λιγάκι χαμένα – αποφασίζουν να τα διώξουν από τα σπίτια τους. Όμως μόλις τα τέσσερα ζώα γνωρίζονται μεταξύ τους και πάνε να ζήσουν στο δάσος, αποδεικνύουν πως μόνο άχρηστα δεν είναι τελικά!
 7. Ο ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΛΥΚΟΣ
  Συγγραφέας: Μήττα Δήμητρα
  ΕκδόσειςΕλληνικά Γράμματα
  Περίληψη: Ένας λύκος διαφορετικός από τους άλλους. Με μια καρδιά γεμάτη ήχους και χρώματα. Με μια γούνα γεμάτη χόρτα, χώματα και κολιτσίδες. Ένας λύκος αθώος, χαρούμενος, ευτυχισμένος στη στάνη με τα πρόβατα. Που κάνει βόλτες στην ακροθαλασσιά και κυνηγάει πεταλούδες. Που εμφανίζεται ξαφνικά στα όνειρά μας και μας κάνει να ξεκαρδιζόμαστε από τα γέλια. Ένας λύκος χορτοφάγος, ένας λύκος καταδικός μας!
 8. Το χορτοφάγο τσακάλι
  Συγγραφέας: Παυλάκη Δέσποινα
  Εκδόσεις: Πορτοκάλι
  Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6 ετών
  Περίληψη: Ο Ρωμύλος, το μικρό τσακάλι, λατρεύει την κηπουρική και τα νόστιμα ραπανάκια! Τι γίνεται, όμως, όταν όλοι στο δάσος ανακαλύπτουν το μυστικό του χορτοφάγου τσακαλιού; Μόνο αν ταξιδέψεις ως εκεί, θα μάθεις τη συνέχεια στην ιστορία αυτή. . .
 9. Αν δράκοι πολύ υπήρχανε στη γή
  Συγγραφέας: GLIORI DEBI
  Εκδόσεις: Πατάκης
  Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6 ετών
  Περίληψη:Έλα να φανταστούμε τι θα γινόταν ΑΝ δράκοι κατέκλυζαν τη Γη, αν οι πόλεις και τα χωριά τους δεν άφηναν χώρο στα ζώα για να ζήσουν και στα δέντρα για να μεγαλώσουν. Έλα να φανταστούμε τι θα γινόταν ΑΝ δράκοι κατέκλυζαν τη Γη και την κατέστρεφαν σιγά σιγά. Μια επίκαιρη ιστορία από την πολυβραβευμένη Ντέμπι Λιόρι, συγγραφέα και εικονογράφο του “Θα σ’ αγαπώ ότι κι αν γίνει”, που μιλάει για την ανάγκη να προστατέψουμε όλοι μαζί τον πλανήτη μας.
 10. Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΓΟΡΙΛΑΣ
  Συγγραφέας: MOROZUMI ATSUKO
  Εκδόσεις: ΔΩΡΙΚΟΣ
  Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6 ετών
  Περίληψη:Όταν κλείνει ο Ζωολογικός Κήπος, ο φύλακας φέρνει στο σπίτι του έναν γορίλα. Στην αρχή, ο γιός του φύλακα φοβάται το μεγαλόσωμο ζώο, σιγά-σιγά όμως συνηθίζει και γίνονται πολύ καλοί φίλοι. Ξαφνικά, λίγο καιρό μετά, έρχονται κάποιοι άνθρωποι και παίρνουν τον γορίλα για να τον στείλουν στην Αφρική – έτσι το μικρό αγόρι χάνει τον αγαπημένο του φίλο. Ωστόσο, η ανάμνηση της φιλίας τους δε θα σβήσει ποτέ από την ψυχή του. . .

 

Ξενόγλωσσα

 1. That’s not my momma’s milk
  Συγγραφέας
  : Julia Barcalow
  Περίληψη: That’s Not My Momma’s Milk is a vegan children’s board book for the youngest of readers. Through simple, repetitive language, and beautiful illustrations, children are introduced to various animals nursing their young. This book teaches compassion for all living beings and shows the unmistakable bond that all mommas have with their young. A wonderful book that helps families teach children that a momma’s milk is meant for her baby.
 2. V Is for Vegan: The ABCs of Being Kind
  Συγγραφέας: Ruby Roth
  Περίληψη: Introducing three- to seven-year-olds to the “ABCs” of a compassionate lifestyle, V Is for Vegan is a must-have for vegan and vegetarian parents, teachers, and activists! Acclaimed author and artist Ruby Roth brings her characteristic insight and good humor to a controversial and challenging subject, presenting the basics of animal rights and the vegan diet in an easy-to-understand, teachable format. Through memorable rhymes and charming illustrations, Roth introduces readers to the major vegan food groups (grains, beans, seeds, nuts, vegetables, and fruits) as well as broader concepts such as animal protection and the environment. Sure to bring about laughter and learning, V Is for Vegan will boost the confidence of vegan kids about to enter school and help adults explain their ethical worldview in a way that young children will understand.

Οι περιλήψεις των βιβλίων έχουν αντιγραφεί από τις παρουσιάσεις των βιβλίων στις σελίδες των εκδοτών τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η λίστα θα ενημερώνεται συνεχώς και θα προστίθενται νέοι τίτλοι βιβλίων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: