Την Δευτέρα στην δουλειά, ζήλεψα τους γίγαντες που έτρωγε με ικανοποίηση η Λίλα. Τολμώ να πω ότι φάνταζαν λαχταριστοί και αμέσως μόλις πήγα σπίτι, έβαλα γίγαντες στο νερό για να τους μαγειρέψω την επόμενη. Το μούλιασμα τον οσπρίων δεν είναι απαραίτητο, αλλά με τους γίγαντες επειδή την έχω πατήσει αρκετές φορές περιμένοντας με τις ώρες να ψηθούν, τους βάζω στο νερό καλού κακού.

Νομίζω πως μπορώ να μοιραστώ μαζί σας κι ένα μυστικό:

το πρόβλημα με το χρόνο που χρειάζονται τα όσπρια στο ψήσιμο, το έλυσα από τη μέρα που ξεκίνησα να παίρνω μόνο βιολογικά όσπρια γιατί ήρθε στην ζωή μας ένα μικρό πλασματάκι που θελήσαμε να το τρέφουμε όσο πιο “καθαρά” γίνεται. Είναι κάτι που παρατήρησε και η μητέρα μου, όταν χρειάστηκε να μαγειρέψει στο σπίτι μου. Τα βιολογικά όσπρια που έχουμε αγοράσει και αμγειρέψει μέχρι στιγμής, τα τελευταία 2 χρόνια, χωρίς καμία εξαίρεση είναι “καλόψητα”. 

Πρωινό:

Φρούτο: 2 μικρά πορτοκάλια
Υδατάνθρακας+ Πρωτεΐνη: γκοφρέτες καλαμποκιού με ταχίνι και ηλιόσπορους.

Μεσημεριανό:

Λαχανικά: μαρούλι, αγγουράκια, ντοματίνια
Υδατάνθρακας: κρητικό κρίθινο παξιμάδι
Πρωτεΐνη: νοστιμότατοι γίγαντες με μπόλικο μαϊντανό

Για πολλά χρόνια δεν κατάφερνα να μαγειρέψω σωστά τους γίγαντες. Πάντα στο τέλος μου στέγνωναν και την επόμενη (αφού μαγειρεύουμε το προηγούμενο βράδυ για να φάμε την επόμενη μέρα στην δουλειά) δεν τρωγόντουσαν. Δεν θυμάμαι τι λάθος έκανα, όμως θα σας περιγράψω όμως ακριβώς την διαδικασία που ακολουθώ τώρα για νόστιμους γίγαντες με λίγο λάδι:

Καταρχάς μαγειρεύουμε μαζί με την Αντιγόνη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει μια έξτρα γλύκα το φαγητό μας!

Βράζω 1/2 κιλό γίγαντες μαζί με 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν ψηθούν καλά, τους βάζω σε ταψί (περίπου 24*30 εκ.) μαζί με τον ζωμό τους και προσθέτω φρέσκο  χυμό τομάτας, μαϊντανό (ταιριάζουν κι άλλα μυρωδικό, ας πούμε σέλινο), φρεσκοτριμμένο θαλασσινό αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο λάδι.

Το βάζω στο φούρνο μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά του. Αφήνω λίγα υγρά πριν κλείσω το φούρνο γιατί οι γιγαντες έχουν την ιδιότητα να ρουφούν αρκετά υγρά και αφού ψηθούν. Φροντίζω μόνο να είναι δεμένη η σάλτσα τους. Βουαλά! Καλή σας όρεξη!

Extra Tip: Οι γίγαντες γίνονται ακόμη καλύτεροι μέσα σε γάστρα ή τύπου γάστρα (ενα σκεύος που να κλείνει με καπάκι τέλος πάντων!).

Απογευματινό Σνακ:

Πεπόνι και καρπούζι (γιατί το προστάζει η εποχή) και λίγα μουλιασμένα αμύγδαλα

Βραδυνό:

Τοστάκι με:

Λαχανικά: μαρούλι, αγγουράκι, ντοματίνια
Υδατάνθρακας: καλής ποιότητας ψωμί ολικής άλεσης
Πρωτεΐνη: τόφου

και λίγη μουστάρδα για τη νοστιμιά.

Στο πιάτο έχω μαζί και λίγα στικς καρότου γιατί μ’αρέσει να μασουλάω κάτι παράλληλα με το τοστ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: